fbpx

המדריך המלא ליהלומים

המדריך המלא ליהלומים

רובנו אוהבים יהלומים, אך רק מעטים מאיתנו באמת מבינים בתחום. איך מודדים ערך של יהלום? מהו ההבדל בין יהלום שנוצר במעבדה ליהלום שנוצר בטבע? מה חשוב לדרוש בזמן הרכישה, ואיך תוודאו שלא עובדים עליכם? קבלו את המדריך המלא לרכישת יהלומים
רכישת יהלום היא משימה מרגשת, משמחת ויוקרתית, אלא שעבור מי שאינו מומחה היא עשויה להיות גם חוויה מבלבלת ורצופת טעויות. לצד יהלומים במחיר שווה לכל נפש, יש גם יהלומים שמחירם גבוה מאוד. במה נבדלים אלה מאלה? כיצד מודדים ערך של יהלום? הנה כל מה שאתם צריכים לדעת לפני שאתם רוכשים אחד.
יהלומים נחשבים למינרלים הקשים בעולם מכיוון שהם מורכבים מפחמן טהור ובצורתם הגולמית אפשר להבדיל ביניהם על פי הגודל, הצבע או רמת הניקיון שלהם.
תכשיטים אשר משובץ בהם יהלום מקבלים אוטומטית מראה יוקרתי ומרשים.
למעשה, יהלומים נוצרים באחת משתי דרכים. בצורה הטבעית הם נוצרים בבטן האדמה, בעומק רב של קילומטרים רבים ובטמפרטורה הגבוהה מאוד של ליבת כדור הארץ. הצורה השנייה לייצור יהלומים היא במעבדה. מעבדות שונות ברחבי העולם מייצרות אותם בתנאים מבוקרים, במחיר נמוך פי כמה מבצורה הטבעית. בשל הקושי להבחין בהבדלים ובדקויות בין התוצר הטבעי והתוצר הסינתטי, בייחוד ללא ציוד ייעודי ועין מקצועית, נתון ענף היהלומים לזיופים שיש להיזהר מהם.
איכות היהלום וערכו נקבעים לפי שיטת דירוג הנקראת The 4 C’s – ראשי תיבות של Cut (חיתוך/ליטוש היהלום), Color (צבע היהלום), Clarity (ניקיון/צלילות היהלום) ו-Carat (משקל היהלום).
חיתוך/ליטוש (Cut) – איכות החיתוך משפיעה על מחיר היהלום, ובעיקר על מראהו. תהליך רגיש זה מתבצע באמצעות יהלום אחר, שגודלו זהה ליהלום הגולמי שאותו מעוניינים ללטש. הפרופורציות בתהליך חשובות מאוד.

סוגי הליטוש – בריליאנט, שיוצר יהלום עגול בעל 57 פאות ונחשב לפופולרי מכולם, ראדיאנט, שיוצר יהלום מתומן ומבריק, ליטוש פרינסס בעל ארבע צלעות וליטוש פנטזי, שבסופו נוצר יהלום בצורות אחרות כמו טיפה, אמרלד, לב, משולש ועוד.
דרגות החיתוך נחלקות לארבע קטגוריות. האיכותית שבהן היא Excellent, שמעניקה החזר מיטבי של אור, ועל כן אבנים בליטוש זה נסחרות במחיר הגבוה ביותר. לאחר מכן ישנו ליטוש Very Good, שמעניק גם כן החזר טוב של אור, בדרך כלל יהלום בליטוש הזה נמכר בחנויות התכשיטים, ליטוש Good שמעניק חיתוך שיש לבחון את טיבו, ולכן הוא פחות מומלץ, ולבסוף רמת הליטוש הנמוכה ביותר, Fair, שמשמעותה אבן עמומה וחסרת החזרי אור טובים, מה שהופך אותה ללא מומלצת כלל.

צבע (Color) – רוב היהלומים נראים לעין הבלתי מיומנת כחסרי צבע, אך למעשה קיים טווח צבעים שכולל את הקטגוריות הבאות: D-F, הגוון השקוף ביותר, שמומלץ בשילוב עם זהב לבן; H-G שלו גוון צבע קל, והוא נחשב למומלץ מאוד בשל מחירו האטרקטיבי; J-I, שלו גוון צבע בינוני הנראה לעין, ולכן הוא מומלץ בשילוב עם זהב צהוב; וקטגוריית K-Z, שלה גוון צהוב חזק, שמיועד למי שמחפש יהלומים בגוונים מיוחדים שהם גם זולים מאוד.
אם כן, יהלום נקי ומושלם יהיה גם הכי פחות צבעוני. מהסיבה הזו, תמחור היהלומים יושפע מסוג הצבע, ממידת הדומיננטיות של הצבע ומאופן פיזורו על פני היהלום. ישנם גם יהלומים צבעוניים טבעיים, אך מחירם יהיה גבוה מאוד – לא משהו שהאדם הממוצע יכול להרשות לעצמו.

ניקיון (Clarity) – ניקיון היהלום מתייחס לפגמים הקיימים באבן, שבהם ניתן להבחין לרוב באמצעות משקפת המגדילה פי עשר (לופה) או בעזרת מיקרוסקופ המגדיל פי 40. פגמים דוגמת שריטות, סדקים ונקודות נובעים מכך שזהו משאב טבעי – אלה גבישים של פחמן שלא הפכו לקריסטל מושלם. יהלום נקי מפגמים יקבל דירוג גבוה וערכו יעלה.
יש סולם לדירוג ניקיון היהלומים, החל מדרגות IF ו-VVS, שבהן הניקיון מושלם לחלוטין וללא פגם אך עם מחיר גבוה, דרך VS שהיא דרגת ניקיון באיכות גבוהה ודרגת SI, שהיא המסחרית והנפוצה ביותר, ונמצאת בנקודת האמצע האידיאלית מבחינת יחס התמורה לעלות, ועד לדרגת I שהיא רמת הניקיון הנמוכה ביותר, ובה ניתן להבחין בפגמים גם בעין אנושית. רכישה של יהלום בדרגת ניקיון כזו נובעת בדרך כלל משיקול תקציבי.
כדי לקבוע את דרגת הניקיון של היהלום משקללים יחד כמה פרמטרים: מספר הפגמים, גודלם ומיקומם (הדירוג מתבצע לפי מספר הפגמים ביחס לגודל היהלום, ללא קשר לצבע הפגמים). כמו כן, יש לשים לב כי גם אם הובטח בחנות כי היהלומים נקיים, יש לדעת מהי דרגת הניקיון המדויקת שלהם, ולכן חשוב שתצורף תעודה גמולוגית, המעידה על טיבם.

משקל (Carat) – מחיר היהלום נקבע על פי רוב בהתאם למשקלו ולגודלו. ככל שהיהלום גדול ונדיר יותר, מחירו יהיה בהתאם.
כלומר, יהלום אחד במשקל קראט אחד יהיה יקר בהרבה מאשר מאה יהלומים של נקודה (שמשקלם הכולל הוא קראט).

מעבר לארבעת הפרמטרים שלפיהם נמדד טיב היהלום, ישנם דברים נוספים שעליהם יש לתת את הדעת כאשר רוכשים תכשיטים משובצים ביהלומים.
בעת הרכישה עדיף לדרוש תעודה גמולוגית שבה מפורטים מאפייני היהלום. מטרתה של תעודה זו היא מתן חוות דעת אובייקטיבית על אודות היהלום, שמבטיחה יהלום איכותי ולא מוצר מזויף או פגום. תעודת היהלום הזו מופקת על ידי צוות גמולוגים, שיודעים להעריך ולקבוע את איכות היהלום לאחר בחינה מקצועית של ערכו, מידותיו ותכונותיו במיקרוסקופ ובכלים מקצועיים אחרים.

חשוב לשים לב, ישנו סוג נוסף של יהלום הנקרא יהלום מטופל. יהלום זה עובר שדרוג בניקיון בעזרים טכנולוגיים מה שנותן לו מראה של יהלום נקי יותר, אך שימו לב מחיר יהלום כזה אמור להיות נמוך יותר מיהלום לא מטופל.
דבר חשוב נוסף שעליו יש לשים דגש הוא איכות השיבוץ של התכשיט, שתבטיח חזות מרשימה ושהיהלום ינצנץ אך לא פחות חשוב, שהיהלום לא ייפול מן התכשיט. יש לא מעט דרכים לחבר בין היהלום לתכשיט,
יש שיבוץ סוליטר, שמיועד לאבן בודדת או מרכזית (ישנו גם שיבוץ שיניים סוליטר, שבו ארבע עד שש שיניים אוחזות את האבן), שיבוץ כוס שבו ישנה מסגרת זהב שהיהלום משובץ בתוכה, שיבוץ בתעלות שבו חורטים תעלה ומשבצים בה את היהלומים, שיבוץ בזהב עצמו על ידי ניקוב חורים ומיקום היהלומים מתוך החומר ושיבוץ מריחה שמתבצע בעזרת מוט פלדה, שאותו מסובבים סביב האבן והוא מורח בצדדים טיפה זהב על האבן ומחזיק אותה”.
בשורה התחתונה, אחת השאלות הבוערות היא כיצד נקבע מחיר היהלום. אם כן, מחיר היהלומים נקבע בהתאם להיצע ולביקוש, ובהתאם ליופיים, לעמידותם ולנדירותם.
כיצד שומרים על המראה הזוהר של היהלום בפרט ושל תכשיטי הזהב בכלל.
מעבר לאחסון בנפרד של היהלום או התכשיט שבו הוא משובץ, יש לתת את תשומת הלב לחומר שאיתו בוחרים לנקות את היהלום. יש שטועים ומשתמשים בחומרים כימיים לניקוי היהלום. חשוב לנו להבהיר: אין כמו מברשת שיניים ישנה, סבון כלים ומים חמים לניקוי יהלומים. בשום פנים ואופן אל תשתמשו בחומצה או בכל חומר אחר שעלול לפגוע ביהלום או בתכשיט שבו הוא משובץ.

מקווה שעזרנו ❤

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *